מעבדת חדשנות

מעבדת החדשנות העירונית של ערי חינוך

מעבדת החדשנות העירונית הינה פלטפורמה שפותחה על ידי ארגון ערי חינוך ובנויה על פי המודל הבין לאומי של innovation-lab, לפיתוח ויישום גישות חדשניות במערכות העירוניות/יישוביות.

במעבדת החדשנות יוצאים המשתתפים למסע למידה ופיתוח של תכניות פורצות דרך ומנסים ליישמן בשטח. המעבדה מאפשרת למשתתפיה (אנשי המטה העירוני, אנשי חינוך, אנשי עסקים, ועוד) ללמוד, לתכנן, וליישם פתרונות חדשניים לאתגרים העומדים בפניהם. באופן זה נוצרת במעבדה קבוצת עמיתים  אוהבי חיפוש ושינוי, נלהבים ללמידה רשתית, התנסות, ושיתוף.

"לעולם אל תטילו ספק ביכולתה של קבוצת אנשים קטנה, מחויבת ומלאת מחשבה, לשנות את העולם. למעשה, מאז ומתמיד, קבוצות כאלו הן היחידות שהצליחו בכך". (מרגרט מיד)

חמשת שלבי המעבדה:

מהו האתגר העירוני?

לגלות ולמפות את האתגרים העירוניים שעבורם נצא למסע.

האתגר הוגדר. מה הידע הדרוש כדי להתמודד איתו?

למידה בשלושת המעגלים מרחיבה את גבול הדמיון ומאפשרת לחשוב על רעיונות בלתי צפויים.

במעגל הראשון – למידה מניסיון אישי

במעגל השני – למידה מעמיתים ומהסביבה הקרובה

במעגל השלישי – למידה מהמתרחש בעולם בתחום הנידון.

מסע למידה מוצלח ומלהיב מעניק כוח ותחושת מסוגלות.

אילו רעיונות עולים בעקבות הידע החדש שנאסף בשלב הלמידה?

כדי ליצור מציאות חדשה עלינו ראשית לנסות ולדמיין אותה. אם שלב הלמידה היה יעיל, גבול הדמיון המוכר הורחב וכעת ביכולתנו לדמיין גם מציאות שעדיין אינה קיימת בעיר או בארץ. מטרתו של שלב הדמיון ליצור את תמונות העתיד של מציאויות אפשריות.

המטרה היא להגיע לרעיונות מקוריים ורעננים שהינם ברי קיימא.

מתוך שלל הרעיונות, איך בוחרים את תמונת העתיד הרצויה והופכים אותה לתכנית עבודה?

לזקק משמעו לצמצם ולדייק. בשלב זה הופכים את הרעיונות שעלו בשלב הדמיון מחומרים גולמיים לתכניות עבודה סדורות הלוקחות בחשבון משאבים, זמן, ומגבלות. ואז, בוחרים מתוכן את התכנית האחת שמתחברת באופן המיטבי אל היכולות האישיות ונטיות הלב, ומותאמת למשאבים הקיימים.

איך מפתחים ומיישמים את הרעיון הנבחר?

ליצור משמעותו להפוך רעיון טוב למציאות קיימת. שלב היצירה הינו תהליך ספירלי המשלב שני אלמנטים מרכזיים – התנסות ופיתוח. תחילה נתנסה בהפעלת התוכנית במסגרת "אי של חדשנות", ניסוי ראשוני ב״עולם האמיתי״, ומתוך הניסוי באי החדשנות ולמידתו, נמשיך ונפתח את הרעיון. בהמשך נרשת את "האיים" ביניהם, כך שיהפכו ל"עיר חינוך".

את המעבדה מלווה תהליך אינטרנטי מתמשך:

מטרת הליווי האינטרנטי ללוות את משתתפי המעבדה באופן אישי: בשלב הראשון - בלמידה, ובשלב השני - בפיתוח המיזם פורץ הדרך שאותו הם מקדמים בעיר. הליווי מתקיים בשני אופנים: ליווי שוטף א-סינכרוני בקבוצת הפייסבוק וה-WhatsApp ליווי סינכרוני של מפגשי וידאו-קונפרנס בין המפגשים.

דילוג לתוכן