אודות

אם אלוין טופלר מתאר שלושה גלים כלכליים: הגל החקלאי, הגל התעשייתי וגל המידע, אנו רואים עצמינו כאזרחיו של הגל הרביעי - גל הידע. אנו מאמינים כי בשיאו של גל זה תתפרנס רוב אוכלוסיית העולם מיצירת ידע חדש.

אנו פועלים מאז 2010, אך שורשינו נטועים עמוק ורחוק. קונפוציוס, רוסו, ניל, יאנוש קורצ'אק, איינשטיין, מרטין לותר קינג, ועוד רבים אחרים, אלה המדברים על הרוח האנושית החופשית והמחוננת - מהם נובעות ההשראה והצמיחה שלנו.

תפישת העולם

כל אחד, ילד ומבוגר, הוא יחיד במינו ומביא לעולם מטען ייחודי.

לאור זאת ארגון ערי חינוך מגדיר שלושה מרכיבים הכרחיים לבניית חברה בריאה ומשגשגת:

  1. אני מציאת הייחודיות של היחיד והבאתה לידי ביטוי.
  2. את/ה ראיית ייחודיותו של האחר, ואת החשיבות שבהבאתה גם כן לידי ביטוי.
  3. אנחנו אמנות שיתופי הפעולה רשת של פרטים המוצאים ומביעים את ייחודיותם תוך כדי יצירה משותפת.

ובקצרה – רואים את היחיד ויוצרים ביחד!

המטרה

פיתוח, יישום, והפצת חדשנות חינוכית גלוקאלית, הממוקדת במסע מפירמידה לרשת , לשם יצירת ערך חברתי, סביבתי וכלכלי לעולם ולכל השותפים במסע.

המשימה

שיתופי פעולה ואמנות יצירתם, מהווים את ליבה ומהותה של החדשנות החינוכית – נשמת אפן של מערכות החינוך בעולם כיום. המשימה המרכזית של "ערי חינוך" היא לפתח את אמנות שיתופי הפעולה- בכיתה, בבית הספר, בעיר, במדינה, ובעולם.

אודות יעקב הכט

כשהיה בן 10 לקח יעקב את מצלמת הלייקה של אביו וצילם את תחנת העגלונים שהייתה ממוקמת מתחת למרפסת ביתו בחדרה. כשנשאל מדוע הוא עושה זאת, אמר שכדאי לצלם את מה שייעלם בקרוב. הוריו צחקו והסבירו לו שהעגלונים לעולם לא ייעלמו…. החדשנות המשבשת שמהווה עבור רבים איום מתמיד, צונמי ששוטף את העולם ומערער את יסודות הקיום המוכרים, היא עבור יעקב שפה מוכרת ובהירה.

יעקב, יליד חדרה, נשוי ואב לארבעה, הקים וניהל במשך עשר שנים את בית הספר הדמוקרטי בחדרה, בית הספר הראשון בעולם שהשתמש בשם זה. זהו בית ספר ניסויי ציבורי עם כארבע מאות תלמידים מגיל 4 עד גיל 18. בעקבותיו הוקמו בישראל כ-27 בתי ספר דמוקרטיים נוספים.

לכל תלמיד בבית הספר יש תכנית לימודים אישית שנבנית על ידו (בליווי חונך אישי). הוא קובע מה, איך, מתי, איפה, ועם מי הוא לומד. בית הספר מנוהל באופן דמוקרטי, וכל המורים, התלמידים, וההורים מוזמנים להיות שותפים בניהול בית הספר.

 

יעקב: "רבים שואלים מדוע קראתי לבית הספר בחדרה בשם "דמוקרטי", האם לא כל בית ספר בחברה דמוקרטית הוא דמוקרטי? השתמשתי בשם "דמוקרטי", בעיקר מפני שהבנתי שמודל בית הספר הישן שהכין לקראת חיים בחברה הלא דמוקרטית של לפני יותר ממאה שנה, לא יכול להמשיך להתקיים ולהכין לקראת חיים בחברה הדמוקרטית שבה אנו חיים כיום. בית הספר שהכין בעבר לקראת חיי עבודה במפעל התעשייתי שדרשו בעיקר משמעת וצייתנות, לא יכול להכין לקראת חיים בארגונים עכשוויים הדורשים יזמות ויצירתיות. הבנתי שהחינוך הדמוקרטי הוא החתיכה החסרה בפאזל הרחב שנקרא מדינה דמוקרטית".

בשנת 1993 ייסד את IDEC International Democratic Education Conference הכנס הבינלאומי לחינוך דמוקרטי שמתקיים מזה 23 שנים, בכל שנה במדינה אחרת, ומתפרס על פני כ-45 מדינות ברחבי העולם, שבהן מעל אלף בתי ספר דמוקרטיים.


ב- 1996 ייסד את המכון לחינוך דמוקרטי ועמד בראשו. במסגרתו הקים את המסלול האקדמי להכשרת מורים בחינוך הדמוקרטי, בסמינר הקיבוצים, ואת תכנית "חלוץ" להכשרת מנהלי בתי ספר תוך התנסות בהובלת יזמויות בבתי ספר בשכונות מוחלשות.


ב-2005 פרסם את ספרו "החינוך הדמוקרטי- סיפור עם התחלה". הספר תורגם מאז לאנגלית, בולגרית ופורטוגזית, ומהווה מקור השראה למחנכים ויזמים פורצי דרך ברחבי העולם.


ב-2010 הקים את ארגון "ערי חינוך – אמנות שיתופי הפעולה" העוסק ביצירת שיתופי פעולה החיוניים להנעת תהליכי חדשנות, בכיתה, בבית הספר, בעיר, בארץ, ובעולם. הארגון, בניהולו של יעקב, מוביל תכניות לאומיות בשיתוף משרד החינוך – נבחרות מתמטיקה ומודל חדשני ללמידת MOOC.


יעקב מייעץ מזה שנים לשרי החינוך בישראל בהיותו מומחה ליצירת קשרים וממשקים בין הממסד לחינוך האלטרנטיבי.


הוא רואה בהכנת והכוונת מערכת החינוך לקראת העתיד את עיקר פעילותו כיום.

תוכניות שפיתחנו ויישמנו בעבר

מסע עתיד

מודל הנבחרת

כיתה 2021

WIRED | Education Cities

בשנת 2015 נבחר מודל How2MOOC של הארגון על ידי המגזין WIRED, כאחד הטרנדים המובילים לאותה שנה.

HundrED | Education Cities

בינואר 2017 נבחר הארגון מעל במת Bett, מכנסי החינוך הגדולים בעולם, לאחת מעשר יזמויות החינוך המובילות בעולם במסגרת הפרויקט הפיני HundrED

דילוג לתוכן